Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Havana je městem mnoha tváří

Havana – hlavní město Kuby je romantické a velkolepé město, které je srovnatelné s jinými evropskými či americkými velkoměsty. Právem patří mezi světové historické metropole, která svými památkami připomíná slavnou španělskou minulost.

Dvoumilionové hlavní město jednoho z posledních komunistických režimů na planetě je destinací, kterou si cestovatelé stále častěji vybírají jako místo své dovolené. Naprosto jedinečné město ležící na mořském pobřeží připomíná svým tvarem prastarý španělský vějíř. Mohli byste tu strávit několik týdnů a stále budete mít co objevovat.

Kubánské hlavní město je plné nádherných uliček s historickými památkami, ale také rozpadajících se budov a děravých silnic. Porevoluční období se totiž na Havaně krutě podepsalo a po čtyři desetiletí město chátralo. Metropole Kuby má dnes 15 městských čtvrtí, k níž byly připojeny menší vesnice, které si však zachovaly starobylé kouzlo původních koloniálních osad. Turisticky nejatraktivnějšími částmi Havany jsou La Habana Vieja, Centro Habana a Vedado.

Záliv, na jehož břehu se Havana rozkládá, byl Evropany prozkoumán roku 1509. Město, jehož zakladatelem byl Diego Velázquez de Cuéllar, se původně jmenovalo „San Cristóbal de la Havana“ a bylo založeno na jižním kubánském pobřeží. V 16. století bylo město přestěhováno na sever a poté ještě jednou posunuto zhruba do dnešní oblasti Havana Vieja.


Autor: Peter Ashton

Zejména v 18. a 19. století Havana vzkvétala jako centrum koloniální Kuby. V poměrně krátké době byla Havana plná architektonických skvostů. Postupně se začaly objevovat krásné parky a bulváry, panská sídla, domy ve stylu art deco a další překrásné monumenty, které vystavovaly na odiv bohatství a promyšlenost kubánské architektury.

V první polovině 20. století začaly v Havaně vznikat různé herny a postupně zde začala vzrůstat zločinnost. To jí poněkud ubralo na kráse, ovšem původcem všeho byli američtí turisté. Situace se změnila až v roce 1961, kdy přišel k moci Fidel Castro a Kuba začala za pomoci SSSR budovat moderní stavby. Po revoluci se stavěly nové pomníky i muzea uvědomělým hrdinům, kteří bojovali za socialismus. Rychlá změna k horšímu přišla v 80. a 90. letech 20. století, kdy se rozpadla SSSR a nespočet havanských budov, jak nových, tak historických doznalo značných změn, bohužel k horšímu. Od roku 1902 je Havana hlavním městem Kubánské republiky.

V roce 1982 bylo koloniální centrum města – Habana Vieja vyhlášeno světovým kulturním dědictvím UNESCO. Nejzajímavější památky jsou soustředěny kolem čtyř hlavních náměstí Staré Havany. Postupně dochází k opravám úctyhodných staveb, které tvoří architektonickou mozaiku města starou téměř 400 let.


Autor: lesley middlemass

Na západ od Vieji se nachází Centro Habana, čtvrť, ve které stojí masivní budova Capitolio a slavná továrna na doutníky Partagás. Vedlejší čtvrť nese název Vedado. Během 40. a 50. let byla téměř celá vlastněná americkou mafií a gangsteři jako Meyer Lanksy v té době plánovali udělat z kubánského hlavního města karibskou verzi Las Vegas. Dnes je Vedado poměrně moderní komerční čtvrtí, která se může chlubit vlastní univerzitou, několika dobrými nočními podniky a hrstkou zajímavých muzeí. Dalšími městskými částmi, které stojí za navštívení, jsou na východě Casablanca, Cojímar či Regla.

Město od rozpadu Sovětského svazu zaznamenává nebývalý příliv turistů, a tak se rozvíjí i další části Havany, kde se stavějí luxusní hotely a honosné restaurace. Přestože zmizely veřejné domy a bary s erotickými představeními, tak v Havaně stále vládne duch svobodné smyslnosti. Většina kubánského života vůbec se díky tropickému klimatu odehrává venku. Jistá bezstarostnost je patrná v kontaktu s obyvateli hlavního města, kteří se umí radovat ze života, jak se patří. Snad největším jejich darem světu je salsa.  Hudba je pro město stejně důležitá jako krev pro člověka a málokdy se stane, že byste prošli kolem nějakého obyvatele, který neumí zpívat nebo tančit.

Podobně jako salsa nebo rum, je neodmyslitelným symbolem Kuby tlustý doutník. Světově proslulé jsou doutníky Cohiba nebo Romeo y Julieta, případně Montecristo, které se vyrábějí v kubánských doutníkových továrnách, které jsou považovány za nejlepší na světě. Doutníky určené k vývozu jsou ručně vyrobeny v Havaně, a ty méně kvalitní doutníky pro domácí trhy jsou vyráběny v menších oblastních továrnách.


Autor: Graham Campbell

Ve staré části Havany blízko někdejší budovy celnice na molu bylo zřízeno muzeum rumu. Tuto tříposchoďovou stavbu sice nelze považovat za architektonický skvost starobylé Havany z 16. až 18. století, ale její dějiny jsou možná právě tak staré jako samotná výroba místního rumu.

Přístavu v předměstské čtvrti Casablanca dominuje 18 metrů vysoká mramorová socha Ježíše – replika sochy v Rio de Janeiro, a pevnost Complejo Cabaňa, z níž každý den přesně v devět hodin večer zazní výstřel z děla. Rituál připomíná koloniální doby, kdy tímto způsobem bylo ohlašováno uzavření městských bran a natažení řetězu mezi Castillo Morro a La Punta, který bránil lodím vplutí do přístavu. Místem každoročního mezinárodního rybářského turnaje je proslulé Hemingwayovo přístaviště. Na nábřeží Malecón se můžete oddat nákupním vášním na tržišti rukodělných výrobků. Přímořská vilová čtvrť jako stvořená k procházkám nabídne návštěvníkům akvárium s expozicí korálových útesů.

Nádherný pohled na Havanu se návštěvníkům nabízí z pevnosti El Morro z 16. století. Další neméně zajímavou vyhlídkou je pomník José Martino se svou 109 metrů vysokou věží s výtahem. Vychutnejte si nádherné pohledy na Havanu a pak můžete zavítat do některé z místních útulných restaurací.

Na ostrově žil nepřetržitě dvacet let Ernest Hemingway, který zde vytvořil podstatnou část svého románového díla. Ještě dnes je pro něj rezervován pokoj číslo 511 v holetu Ambos Mundos v centru staré Havany, kde se dodnes nachází jeho psací stroj a prázdná láhev "Chivas Regal". Pokud se vydáte asi 11 km od Havany, určitě dorazíte do Cojímar, kde se nachází La Terazza, což byla oblíbená restaurace Ernesta Hemingwaye. Pozornosti cestovatelů by také neměla uniknout vila Finca la Vigía, což je dům, v němž Ernest Hemingway žil oněch dvacet let.

-ar-

Článek byl zobrazen 9 924 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko