Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Kuba

Ostrov Kuba leží v srdci amerického Středozemí, jižně od Obratníku Raka v Mexickém zálivu. Atlantický oceán se rozlévá na severu Kuby a Karibské moře na jihu. U nádherného pobřeží se hojně vyskytují korálové útesy a atoly.

Celý ostrov Kuba je tvořen přibližně čtyřmi tisíci ostrůvky. V posledních letech se Kuba stává rájem, který je vyhledáván turisty z celého světa především díky překrásným plážím s bělostným pískem, na kterých vyrostla moderní prázdninová střediska s luxusními hotely a dokonalými službami.

Kromě pobytu na plážích, Kuba nabízí národní parky a zejména mnoho kulturních a architektonických památek. Tradiční karibské domky z přírodních materiálů ostře kontrastují s komunistickými stavbami. Je to doslova barevná země. Na 111 000 km² rozlohy Kubánské republiky objevíte spoustu protikladných světů a bude záležet pouze na vás, kterou tvář Kuby se rozhodnete vnímat nejintenzivněji.

Kuba si díky své izolaci uchovala atmosféru méně uspěchaných dob. Je to ostrov zářivé tropické zeleně, míchaných nápojů, světoznámých doutníků a proslavených amerických vozů z padesátých let na silnicích. Ostrov, který byl již kdysi legendou, je místo, kde i přes všechna vnější úskalí dnes běží naplno život, k němuž patří sklenka daiquiri, nebeská chuť doutníku Cohiba nebo vyhlášený rum. Nedomyslitelně k němu patří také rázovité koloniální čtvrti Havany, historií přetékající město Trinidad nebo pláž všech pláží Varadero s jiskřivě zářivým pískem.

Prohlídka hlavního města Havany nabízí ve svém historickém centru havanskou pevnost, Capitol, náměstí Las Armas s koloniálními paláci, bývalý prezidentský palác, náměstí Revoluce, proslulou pobřežní promenádu Malecón a hřbitov Kryštofa Kolumba. Lze si také prohlédnout havanskou katedrálu, poobědvat ve světoznámé restauraci Bodeguita del Medio nebo navštívit muzeum kubánského rumu s ochutnávkou.

Návštěvníci se mohou vydat na celodenní výlet autobusem do oblasti tabákových plantáží Viňales, který je spojen s exkurzí ve světoznámé továrně na výrobu doutníků s možností zakoupení kubánských doutníků. Vápencové skály nelákají totiž jen horolezce, ale zvláštní tvary kopců, jakési stolové hory, jsou atrakcí první třídy pro každého cestovatele. Výlet lze spojit s obědem v typické místní restauraci a pak ještě přidat návštěvu jeskyně Indian Cave s plavbou podzemní řekou.

Přejezdem krajinou s lány cukrové třtiny k jižnímu pobřeží Kuby se turisté dostanou do Cienfuegos, které se nachází v centrální části jižního pobřeží ostrova asi 250 km od Havany. Cestou se mohou zastavit na krokodýlí farmě, a spojit s výletem lodí po laguně a návštěvou indiánské vesnice Guama. Také návštěva Cienfuegos stojí za pozornost. Město bylo založeno v roce 1819 francouzskými usedlíky a dodnes si zachovalo francouzskou atmosféru.

Historické město Trinidad bylo v roce 1988 vyhlášeno UNESCem jako místo světového dědictví. Trinidad byl založen v 16. Století a pyšní se řadou uměleckých galerií a je s Havanou považován za kulturní centrum Kuby.

UNESCem bylo vyhlášeno jako místo světového dědictví také malebné Údolí cukrovarů. Zde se nacházejí dnes již nepoužívané cukrovary z 19. století a rozhledna Mirador. Ve městě Santa Clara si návštěvníci mohou prohlédnout historické centrum města, mauzoleum a pomník Che Guevary na náměstí revoluce.

V nejznámějším středisku Kuby – Varaderu už se návštěvníci mohou nerušeně věnovat relaxaci u moře, koupání, vodním sportům, případně nákupu suvenýrů. Dalším rájem, tentokrát pro potápěče, je ostrov Cayo Coco, jež leží ve střední části Kuby. Budete zde obdivovat křišťálové moře, korálové útesy a bělostný písek.

Turisté mohou také uskutečnit přelet z Havany do Santiaga de Cuba – nejživějšího a nejtemperamentnějšího kubánského města s mnoha starobylými uličkami, parky a kostely. Prohlídka centra města, které bylo v letech 1524 až 1534 hlavním městem Kuby se zastávkami v parku Cespedes s radnicí, kde Fidel Castro vyhlásil vítězství revoluce, určitě stojí za to.

Tipy na výlety
Výlet do Guanayary na korbě ruského vojenského terénního vozu ZIL s pozorováním rozmanitých horských údolí potěší určitě dobrodruhy. Pěší procházka podél řeky Guanayara k vodopádům El Rocia budou patřit k nezapomenutelným vzpomínkám. Také návštěva Národního parku Montemar v Cienaga de Zapata se zastávkou v krokodýlí farmě spojená s výletem lodí po laguně a návštěvou indiánské vesnice Guama slibuje zajímavé zážitky.

Autor: Alexandra Rohanová

Článek byl zobrazen 3 038 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko