Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Kuba autentická - dovolená s pronajatým autem

Když se řekne „dovolená na Kubě“, většině z nás se pravděpodobně ihned vybaví obrázky bělostných pláží s jemným pískem, palmami a blankytným mořem v pozadí. Leháro v all inclusive hotelu, kde večer co večer Havana Club teče proudem, stejně jako tóny salsy ze saxofonů kubánských muzikantů. Moře, klid a slunce.

Knížka, na kterou přes rok není čas, mezi kapitolami doutníček či letmý pohled na kreolské krasavice okolo. Týden dva bezstarostného relaxu, který nabije naše baterky na zbytek roku. Tisíce z nás tak spokojeně tráví svou dovolenou na plážích Varadera, Guardalavacy, Cayo Coco a v dalších věhlasných letoviscích, kam svého času jezdil rád na dovolenou i Al Capone. Proti gustu žádný dišputát. Pokud ale chceme poznat autentickou Kubu bez líčidel pro turisty, v její skutečné kráse, pak s plážemi hotelových resortů (jinak nic proti nim) nevystačíme. 


Foto: moře

Kuba totiž není jen moře a písek, salsa, rum, doutníky a lepé ženy. Kuba je především země s překrásnou přírodou a nezaměnitelnou atmosférou, kde žijí neobyčejní lidé. Země s bohatou a mnohdy nelehkou historií, jejíž dech je zde cítit na každém kroku. Pozoruhodná - a pro mne osobně i inspirující - je skutečnost, že přes všechna strádání, kterými Kuba v historii prošla (otroctvím a kolonizací počínaje, Batistovým a Castrovým režimem konče), si Kubánci neustále uchovávají veselou mysl a úsměv na rtu. Nás, návštěvníky původem ze socialistického bloku, může Kuba v duchu i přenést lehce proti proudu času - do období, na které už pomalu zapomínáme (neměli bychom). Vzhledem k relativně nedávné společné minulosti navíc patří právě Češi a Slováci k nejoblíbenějším hostům a překvapivě velká část Kubánců mluví doposud velice dobře česky nebo slovensky. Když tady řeknete, že jste Čech, váš kubánský protějšek se většinou potěšeně usměje a chápavě přikývne „…sí, sí, Checoslovaquia“ a sem tam i dodá něco jako „..já pět let pracovat v Čechách, Slovnaft Bratislava“. Kuba je zvláštní místo, kde se minulost potkává se současností: úžasná koloniální architektura ostře kontrastuje s paneláky socialistické výstavby, nové české a japonské vozy jezdí vedle amerických oldtimerů padesátých let, koňských povozů, zilů či žigulíků. Na smysly návštěvníka působí hluboký klid, ale i všudypřítomná hudba a tanec, dálnice a rozbahněné cesty, přepych uzavřených turistických center a realita života běžného obyvatele, obrovský kontrast pohody a bezstarostnosti s hektikou vnějšího světa, obrazně bída i bohatství současně, historická krása a dramatické stopy úpadku, jednoduchost i složitost každodenního života…

Pro toho, kdo chce poznat nejen Kubu, ale i lidi, kteří zde žijí, je nejlepším (a taky nejlevnějším) způsobem cestování vypůjčení auta v kombinaci s ubytováním v soukromí - v tzv. casa particular.  Ubytování v soukromí je jednou z mála zdejších oficiálně povolených živností, v poslední době patří ke stále vyhledávanějším. Ceny za osobu a noc se pohybují mezi deseti a patnácti euro na osobu a za lehký příplatek si lze k noclehu dokoupit i výbornou snídani i večeři. Na placení je třeba mít připravenou místní měnu CUC (konvertibilní pesa), platba jinými měnami (EURO, USD…) není povolena. Vedle finanční výhodnosti je výhodou tohoto způsobu cestování možnost nahlédnout do života na ostrově Kuba způsobem, který je při pobytu v hotelu zcela nemožný. Při ubytování v soukromí neplatíte žádné peníze předem: buď se vám nabídnuté ubytování líbí a s majitelem se dohodnete - anebo nelíbí a vy bez problémů můžete hledat dál. Jelikož na Kubě se, s jen malinkou nadsázkou, zná každý s každým, často se stane, že se váš domácí zeptá, kam máte další den namířeno, vezme telefon, napíše SMS (volání je na zdejší poměry velmi drahé) a nocleh na příští den máte zařízený. 


Foto: večeře v soukromí

Při ubytování v soukromí navíc platíte přímo „panu domácímu“ a nikoli „vládě“. Podporujete tak ty odvážné Kubánce, kteří mají i za současných politických poměrů kuráž jít do soukromého podnikání (daně z poskytnutého ubytování se platí v předem stanovené výši, bez ohledu na to, kolik hostů skutečně ubytujete).

Vlastní cestování pronajatým autem bývá většinou bez problémů. I pro mě osobně bylo překvapivé, o kolik bohatší a dobrodružnější dojem jsem měl z pozice šoféra na těch samých cestách, které jsem předtím už mnohokráte projel uvelebený v sedadle luxusního autobusu. Každopádně však doporučuji vyhýbat se silnicím nejnižších tříd, které občas existují jen na mapě, a i když přece jen existují, tak většinou spíš připomínají minová pole po výbuchu min. Kubánské dálnice jsou naopak v překvapivě dobrém stavu a pro našince je velmi příjemný i malý provoz na nich. Často se můžete setkat i s tím, že jeden pruh je uzavřený, protože se na něm suší obilí. Stejně tak překvapivě dobrý je i technický stav aut ve zdejších půjčovnách, většinou se jedná o značky Hyundai, Seat a Škoda.


KLIKNUTÍM ZVĚTŠIT MAPU

Těm, kteří by Kubu procestovat a poznat chtěli, avšak ubytování v soukromí považují za příliš velké dobrodružství, by pak jako zlatá střední cesta mohl přijít vhod originální cestovatelský program zvaný FLEXI FLY & DRIVE (FFD). Jeho podstata spočívá v kombinaci půjčení auta s možností ubytování v široké síti FFD hotelů (přes 100 hotelů po celé Kubě), a to za ceny od 38 EURO/den. Výhodou cestování pronajatým autem je i to, že jej nemusíte vracet v místě, kde jste si ho půjčili, ale můžete ho - po předchozí dohodě - vrátit v libovolné pobočce příslušné půjčovny. Takže například můžete přiletět do Holguinu na východě Kuby, zde si na letišti vyzvednout zarezervované auto, projet s ním celou Kubu a vrátit před odletem na letišti v Havaně. Jelikož kapacity kubánských autopůjčoven jsou menší, než jsme z evropských poměrů zvyklí, v případě zájmu o takovou cestu určitě doporučujeme auto rezervovat předem, pokud možno s dostatečným časovým předstihem. 

Několik tipů závěrem, aneb co určitě stojí za to vidět.

Havana. Někdejší perla Karibiku. Založena byla r. 1513 Diegem Velasquézem a záhy se stala centrem veškerého karibského dění. Odtud vyplouval Cortéz i Pizzaro dobývat Nový Svět. Všechny lodě s aztéckým, mayským a inckým zlatem pak pluly vždy nejprve do Havany, kde se seřadily do konvojů, aby s ozbrojeným doprovodem vyrazily do Španělska (proto karibští piráti operovali zejména na trase mezi pobřežím Jižní Ameriky a Havanou). V této době byla Havana nejbohatším a nejvýstavnějším městem obou amerických kontinentů. Ty časy jsou sice již dávno pryč, ale své kouzlo Havana v žádném případě neztratila.


Foto: Havana

Údolí Viňales a Pinar del Rio. Ploché údolí Viňales s typickými mogoty (sloními hřbety) představuje jednu z nejmalebnějších partií kubánské krajiny, která přitahuje nejen turisty, ale i nejrůznější filmové štáby z celého světa. Před časem se zde ve zdejším hotelu Los Jazmines dokonce natáčel i jeden z Případů majora Zemana - Rukojmí z Bella Vista... Kromě mogotů stojí dále za pozornost i památky na předkolumbovské civilizace, jako například Jeskyně Indiánů (Cueva de los Indios). Pro romantiky je zde možno domluvit si vyjížďky na koních. Provincie Pinar del Rio, kde se Viňales nachází, je nejvýznamnější tabákovou oblastí na Kubě.

Trinidad a Sierra Escambrey. Koloniální Trinidad patří do pětice prvních měst, založených zde v roce 1514 Diegem Vélasquézem. Město ve své době pohádkově zbohatlo z pěstování cukrové třtiny a výroby cukru a dnes je na seznamu světového dědictví UNESCO. Kromě návštěvy koloniálního městečka zde můžeme udělat výlet do pohoří  Sierra Escambrey, rozkládajícím se nad Trinidadem. Během výletu krásnou kubánskou přírodou k vodopádu El Caburní zde budete mít mimo jiné i možnost seznámit se s místní tradicí pěstování horské kávy.


Foto: Trinidad

Camaguey. Původní město Santa María del Puerto del Príncipe založené kolem roku 1515 na severním pobřeží bylo po nepřetržitých útocích pirátů roku 1528 přemístěno do vnitrozemí a přejmenováno, ani to však Henrymu Morganovi nezabránilo v jeho vyplenění. Koloniální část města je známá úzkými a nepravidelnými uličkami usnadňujícími obranu města.

Baracoa. Těžko dostupné městečko na severovýchodním výběžku Kuby je mnohými prohlašováno za nejpůvabnější místo na celém ostrově. Leží na pobřeží Atlantiku v krajině plné zelených kopců pokrytých hustými lesy s množstvím palem a kakaovníků, protkané půvabnými řekami. Právě zde 28.10.1492 poprvé zakotvil Kolumbus a právě zde pronesl onu památnou větu, že je to nejhezčí místo, jaké kdy lidské oko spatřilo. Místo pojmenoval Porto Santo a jako symbol záboru pro španělskou korunu zde nechal vztyčit dřevěný kříž (La Cruz de la Parra). Dnes se tento kříž, považovaný za jednu z nevýznamnějších náboženských relikvií v celé Latinské Americe, nachází v malebné katedrále Catedral de Nuestra Seňora de la Asuncion, na okraji nádherně zeleného náměstí Parque Independencia v centru města. Na místě Porto Santa v roce 1511 založil Diego Velásquez první město na Kubě – Baracoa. Dějiny Nového Světa tak mohly začít...


Foto: Baracoa

Výraznou dominantou okolí je stolová hora El Yunque (v překladu "kovadlina", 575 m.n.m.), porostlá hustým deštným pralesem. Vrcholová náhorní plošina byla po miliony let zcela izolována od okolního světa, a tak se zde vyvinula řada palem a kapradin, které nespatříte nikde jinde. Výstup na El Yunque trvá cca 3 hodiny a jako výchozí bod se doporučuje kemp El Yunque, přibližně 3km od silnice do Moa (cestou se dvakrát brodí řeka). Západně od Baracoy se nachází rozsáhlý Humboldtův prales, nejrozsáhlejší chráněné území na pevninské části Kuby. Jedná se o národní park (Alejandro de Humboldt National Park), který je s výjimkou několika stezek pro veřejnost zcela uzavřen a který byl v roce 2001 prohlášen za součást světového přírodního dědictví UNESCO. K nejzajímavějším túrám zde patří Balcon Iberia a k vodopádu Santander.


Foto: silnice

Podrobné údaje o možnostech individuálního cestování po Kubě, pronájmu aut, jakož i o možnostech ubytování v soukromí naleznete na www.letenkynakubu.cz.

Miloš Chlápek - Cuba Dive

- PR článek -

CUBA DIVE s.r.o.
Náchodská 530
541 03  Trutnov

774 832 315 - milos.chlapek@divingincuba.cz
774 832 316 - marketa.hola@divingincuba.cz
www.divingincuba.cz

Článek byl zobrazen 17 563 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko