Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Jardines del Rey je svět korálových ostrůvků

Jardines del Rey, jinak Královy zahrady, je rozlehlá oblast korálových ostrůvků, která patří k nejzachovalejším oblastem na Kubě. Tyto ostrůvky nabízejí bělostné pláže, které omývá moře tyrkysové barvy, a jsou oblíbeným cílem potápěčů.

Souostroví Jardines del Rey se nachází na severu Kuby mezi Zátokou psů (Bahia Perros) a Atlantským oceánem. Rozkládá se ve vzdálenosti od 8 do 24 km od pobřeží Kuby, kolem kterého se táhne v délce téměř 400 km. Zdejší korálové útesy patří mezi biologicky nejproduktivnější ekosystémy na světě. Na ostrůvcích, které jsou známé též jako Cayéria del Norte, se prohánějí leguáni a hnízdí zde více než 150 druhů ptáků.

Jen několik ze skoro čtyř stovek ostrůvků je obydleno a pouze dva – Cayo Coco a Cayo Guillermo – jsou přizpůsobeny pro turisty. Ostrůvky jsou ideálním místem pro surfování a plavbu na katamaránu. Přímo vybízejí a lákají ke šnorchlování podél korálových útesů s pestrobarevným životem a objevování přírodních krás. Je to dokonalá kombinace slunce, pláží a přírody. Podél severních pobřeží ostrůvků se táhnou korálové útesy, které jsou skutečným eldorádem pro potápěče.


Foto: Cayo Coco   Autor: Olivier Bataille

Cayo Coco je nádherný ostrov ležící ve střední části Kuby, v provincii Ciego de Ávila. Je druhým největším ostrovem Kuby, který se nachází u severního pobřeží. Ostrov slouží výhradně turismu a je známý především jako luxusní destinace s bělostným pískem na pláži, korály vhodnými k potápění a malými zátokami. S pevninou je ostrov spojen mostem. Stojí na něm asi šest hotelů, které spadají pod správu zahraniční společnosti. Na atlantickém pobřeží dlouhém přes 30 km je asi 20 km písečných pláží. Dělí se na Playa Colorada, Playa Larga a Playa Prohibida. Turisty méně zaplavená je pláž Playa Los Flamencos. K návštěvě láká zajímavý maják Faro Diego Velázquez z roku 1859. Najdete ho na severním ostrůvku Cayo Paredón Grande severovýchodně od Cayo Coco.

Většina území ostrova patří národnímu parku Parque Nacional El Bagá. Návštěvníci se zde mohou projít po turistických stezkách, podívat se na krokodýlí farmu, prozkoumat motýlí zahradu nebo si odpočinout v tainské vesnici. Za návštěvu stojí bar Cueva del Jabalí umístěný v jeskyni, kde se každý den večer konají kabarety. V nabídce nechybí možnost projížďky na koni s průvodcem v Sitio la Güira. Rybaření a potápění nabízejí nejen hotely na pláži Playa Colorada, ale také Marina Aguas Tranquilas. Ve větších hotelích je možné si zapůjčit jízdní kolo, skútr nebo auto.

Na Cayo Coco se můžete dostat ze San Rafaela po 27 km dlouhé silnici po hrázi přes Zátoku psů. U bezpečnostní kontroly je třeba předložit cestovní pas, neboť Kubáncům je zde vstup zakázán. V zátoce žije největší hejno plameňáků v karibské oblasti, kteří při východu a západu slunce létají přes úzkou šíji ostrova. Nejlepším místem k jejich pozorování se nabízí od restaurace Parador La Silla.

Název ostrova Cayo Coco pochází od zde žijícího ptáka - ibisa bílého, kterému místní říkají kokosový (coco) pták. Počasí se zde liší podle toho, do které sezóny spadá, letní trvá od května do října s průměrnými teplotami vzduchu i moře 26 až 27 stupňů. Zimní je od listopadu do dubna a je jednou z oblíbenějších pro turisty ze severnějších zemí, protože teplota moře je stále kolem 25 stupňů.

Cayo Guillermo je jeden z ostrůvků kubánského souostroví Jardines del Rey, který leží asi tři kilometry západně od Cayo Coco. Ostrov je přibližně 13 kilometrů dlouhý a kromě dnešní oblíbené turistiky ho proslavil zejména Ernest Hemingway, který jeho krásu zmínil v Ostrovech uprostřed proudu a údajně jeho zdejší rybolov ho inspiroval i k napsání Starce a moře. Mezi nejoblíbenější místa zde patří pláž Playa El Paso. Dále na západ se rozkládá Playa El Medio chráněná ohromnými dunami a dále Playa Pilar, která nese jméno podle Hemingwayovy slavné lodě. Oblast nabízí úžasné možnosti pro vodní sporty a zajímavé výpravy do mořského safari i půjčovnu lodí turistům poskytne Marina Cayo Guillermo.

Na nejvýchodnějším ostrůvku Cayo Sabinal plánuje kubánská vláda výstavbu luxusních hotelů s kapacitou 12 tisíc pokojů. Je proto lepší navštívit ostrov ještě v době, kdy tu není mnoho turistů. Nejkrásnější je Playa Los Pinos, kde si můžete dát občerstvení v baru přímo na pláži. Východní cíp ostrova střeží maják Faro Colón z roku 1850 a zbytky pevnosti Fuerte San Hilario. Písčité cesty jsou téměř nesjízdné, a tak je pro projížďky doporučeno půjčit si auto s pohonem na čtyři kola. Pokud se rozhodnete pro dovolenou v celé oblasti ostrůvků Jardines del Rey, určitě přibalte do kufru repelent proti dotěrným komárům.

-ar-

Předchozí články z Kuby:
Viňales je úžasný přírodní amfiteátr
Stará Havana má nostalgickou přitažlivost
Matanzas – město žhavého tance a hudby

Článek byl zobrazen 6 701 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko