Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Santa Clara – Che Guevarovo město

Santa Clara je hezké univerzitní město, které v dějinách moderní Kuby zaujímá jedinečné místo. Odehrála se zde rozhodující bitva revoluce za svržení Batistova režimu, kterou vedl a také vyhrál Che Guevara. Důležité město ležící v samém srdci Kuby je také hlavním městem provincie Villa Clara.

Průmyslové město Santa Clara je vzdáleno asi 270 km východně od Havany, žije v ní více než čtvrt milionu lidí a je považováno za významné centrum obchodu s nerosty a cukrovou třtinou. Město bylo založeno v roce 1689 a vyznačuje se architekturou převážně koloniálního stylu s úzkými ulicemi.

O Santa Claru se tvrdě bojovalo během válek za nezávislost a později sehrálo významnou roli při sesazení Batisty, kdy v roce 1958 na město zaútočila armáda vzbouřenců pod vedením Che Guevary. Po bitvě trvající 3 dny Santa Claru dobyl a Batista poté Kubu opustil. Ernesto „Che“ Guevara je nejvíce uctívaným kubánským revolučním hrdinou. Tento Argentinec, který byl hlavním stratégem kubánské revoluce, je vzorem člověka, který je oddán socialistickým ideálům. Stal se ikonou celé generace a dodnes inspiruje idealisty celého světa.

Prostředí města je velmi příjemná lokalita pro trávení volného času. Například rozlehlý park Vidal je vítaným místem odpočinku. Park se rozkládá v samém centru města a dostal jméno podle plukovníka Leoncia Vidala – hrdiny válek za nezávislost. Na náměstí v parku je umístěna bronzová busta velké mecenášky Marty Abreu de Estéves (1845 – 1904), která byla zdejšími obyvateli milována a ctěna. Tato šlechtična se sociálním cítěním financovala například stavbu divadla Teatro de la Caridad, které bylo v roce 1885 postaveno pro chudé občany. Kopuli divadla zdobí nádherná freska filipínského umělce Camila Salayi.

Na náměstí stojí další neoklasické budovy jako například Palacio del Gobierno Provincial, kde dříve sídlila radnice a dnes je zde umístěna knihovna. V nádherné sousední budově z 18. století má své místo Museo de Artes Decorativas s bohatou sbírkou obrazů a starožitností. Hotel Santa Clara Libre na jihozápadní straně náměstí sice není stylově příliš vyhraněn, zato je významný tím, že zde revolucionáři bojovali s batistovými vojáky.

Neméně zajímavé je také Museo Provincial Abel Santamaría ve čtvrti Reparto Osvaldo Herrera. Muzeum návštěvníci najdou v budově bývalých kasáren, kde Che Guevara přijal kapitulaci města. Je možné si v něm prohlédnout sbírky věnované nejen přírodopisu a koloniálnímu nábytku, ale i exponátům z období válek za nezávislost i revoluce.


Autor: Chris Brown

V Santa Claře se nachází významné Museo de Che, v němž jsou vystaveny fotografie a různé předměty připomínající Guevarův život od dětství v Argentině až po jeho smrt v Bolívii v roce 1967. S muzeem sousedí mauzoleum s ostatky Che Guevary a jeho dalšími 17 partyzány, kteří padli během vojenského tažení v Bolívii. Zdejší atmosféru dokresluje věčný plamen, který zažehl sám Fidel Castro 17. října 1997.

Ve městě se nachází i zrekonstruovaná scéna vykolejení obrněného vlaku Tren Blindado, který byl poslán pro posílení Batistových jednotek během poslední bitvy Kubánské revoluce o Santa Claru v roce 1958. Che Guevara s povstalci vlak s municí vykolejil a po krátké bitvě se 408 vojáků vzdalo. Čtyři vagóny zůstaly na místě u řeky Río Cubanicay a v jednom z nich je dnes muzeum. Průběh bitvy je znázorněn na sousedním obelisku.

Za návštěvu stojí také katedrála vybudovaná v novogotickém stylu z 20. let 20. století. Na náměstí Plaza de la Revolución se nachází bronzová socha slavného hrdiny Guevary s puškou v ruce v nadživotní velikosti, kterou vytvořil José Delarra. Památník byl postaven v roce 1987 při příležitosti 20. výročí revolucionářovy smrti.

Santa Clara je také rodištěm slavného kubánského pianisty a skladatele Rubéna Gonzáleze. Známý je především jako člen skupiny Buena Vista Social Club, která je zvěčněná ve filmu Wima Wenderse.

Přírodními zajímavostmi z nedaleké okolí jsou lázně Elguea s léčivými prameny a přehrada Hanabanilla, která je 5. největší na Kubě. Nelze opomenout dva ostrovy s nádhernými plážemi a křišťálovou vodou spojenými s pevninou hrází dlouhou 48 km – Las Brujas a Santa Maria Keys.

-ar-

Předchozí články z Kuby:
Havana je městem mnoha tváří

Článek byl zobrazen 7 163 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko