Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Sierra Maestra – bývalé útočiště Fidela Castra

Nejvyšší kubánské pohoří Sierra Maestra se táhne od Cabo Cruz na západě až k Santiagu de Cuba na východě v délce 161 km. Svahy a lesy hor na karibském ostrově skrývají netušenou divokou faunu i floru. V minulosti se řídce osídlené pohoří stalo hlavním stanovištěm Fidela Castra, odkud řídil boje proti Batistovi.

Nejvýznamnější horstvo Kuby se táhne podél jihovýchodního pobřeží až k zálivu Guantánamo. Na svazích pohoří se zachoval souvislý tropický les s mahagonem, palmami, cejbami, cedry a kapradinami. Hustě zalesněné pohoří se stává oblíbeným cílem milovníků horské turistiky. Zájemci mohou dostat povolení vyšplhat se na nejvyšší kubánskou horu Pico Turquino (1 974 m) či navštívit La Platu. Místní lidé zde vedou obyčejný život při pěstování kávy. V jejich prostých domech je místo podlahy jen udusaná hlína a většinou tam není tekoucí voda.

Na východní straně hor se nachází populární horské letovisko a lázně El Saltón. V minulosti se zde mohli rekreovat pouze komunističtí prominenti. Z tohoto místa vedou stezky k nádherným vodopádům a jezírkům, kde je možné plavat. V oblasti si turisté mohou půjčit i koně. Ze západní strany je hlavní vstupní branou cukrovarnické město Bartolomé Masó.

Na úpatí Sierry Maestry leží Santiago de Cuba, druhé největší město na ostrově a první větší středisko, které bylo obsazeno povstalci a bylo také dějištěm první Castrovy ozbrojené akce v roce 1953. Santiago de Cuba tvoří zastávku revoluční turistiky, zejména kasárna Moncada, která jsou v dnešní době muzeem i školou.

Turisté, kteří se chtějí dozvědět více z Castrovy historie, by měli navštívit také vesnici Santo Domingo na severní straně Sierry Maestry přímo na úpatí hory Pico Turquino, jen pár kilometrů od La Platy. V létě 1958 bylo Santo Domingo místem zuřivých bojů mezi Batistou a povstalci. Jednu z autentických historek z války v Sieře Maestře tady mohou návštěvníkům vyprávět staří členové povstaleckého kvinteta Quinteto Rebelde, což je skupina, která vyhrávala v ilegální Castrově rozhlasové stanici. Skupina doprovázela povstalce do hor a napsala několik speciálních písní velebících Castra, Ernesta Che Guevaru i ostatní povstalce.

Určitě navštivte místní Museo Santo Domingo, kde jsou k vidění zbraně i reliéfní mapa, na níž je vyznačen průběh bojů. Na bitevní místa vedou četné turistické stezky. Z vesnice Santo Domingo vede silnice nahoru v klikatých serpentinách, které poskytují nádherné výhledy do okolních roklin. Silnice dovede turisty až k vyhlídce Belvedera Alto del Naranjo, z níž vede docela náročná 3 km dlouhá stezka až k velitelskému stanovišti Fidela Castra – Comandancia De La Plata. K prohlídce láká několik původních dřevěných srubů včetně ošetřovny Che Guevary. V Castrově srubu je k vidění ložnice, kancelář a kuchyň včetně vysílací stanice. Partyzáni ji používali pro informování obyvatelstva.

Turisté si mohou odpočinout a najít ubytování v chatkách, které nabízí Villa Santo Domingo. Tu si také mohou návštěvníci najmout průvodce a získat patřičná povolení, která jsou nutná k návštěvě národního parku Pico Turquino. Tento národní park se rozkládá na ploše více než 17 tisíc hektarů v okolí hory Pico Real del Turbino. Místní horu nazývají „el Pico“.

Stezky vedoucí až k vrcholu Pico Turquino nabízejí nádherné výhledy při rozbřesku. Vrchol je často zahalen v mlžném závoji a často se tu střídá krásné slunečné počasí s mírným deštěm. Na vrcholu se nachází busta José Martího, o jejíž umístění se zasloužila v roce 1952 Celia Sánchezová. Tato známá revolucionářka pak organizovala tajné dodávky zásob partyzánské armádě Fidela Castra.

Severní stezka začíná u Alto del Naranjo a vede přes horské vísky La Platica a Palma Mocha. Turisté mohou strávit noc asi 4 km pod vrcholem ve stanovém táboře Aguada de Joaquín. Další velmi náročná a strmá stezka vede na sever od biologické stanice, která stojí u pobřežní silnice ze Santiaga de Cuba. Jde o náročný 13 kilometrový výstup, který fyzicky zdatní turisté určitě zvládnou nahoru i zpět během jednoho dne. Méně zdatní mohou přespat ve výšce 1 660 m v táboře na svahu Pico Cuba (1 883 m). Pohoří Sierra Maestra má turistům hodně co nabídnout a zdejší výlety jsou neopakovatelné. Všeobecně je však doporučováno pamatovat na teplé a nepromokavé oblečení, protože výstupy jsou náročné a počasí vrtkavé.

-ar-

Předchozí články z Kuby:
Jardines del Rey je svět korálových ostrůvků
Viňales je úžasný přírodní amfiteátr
Stará Havana má nostalgickou přitažlivost

Článek byl zobrazen 4 269 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko