Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Kuba - možnosti potápění

Bezesporu nejzajímavější potápěčskou oblastí na Kubě je oblast Jardines de la Reina. Díky mimořádně přísným podmínkám národního mořského parku (především zákazu komerčního rybolovu a omezení počtu návštěvníků) zde máme možnost vidět Karibik, jaký byl před padesáti lety. Ale pěkně popořádku, i další místa stojí za to…

Když se řekne Kuba, vybaví se mi zvláštní teplá vlahá vůně, která mě obklopí pokaždé, když v Havaně vystoupím z letadla. Vybaví se mi Havana chátrající, s polorozpadlými domy na jedné straně a Havana okouzlující na straně druhé - s koloniální vznešeností připomínající časy Kryštofa Kolumba, Diega Velasquéze, Hernanda Cortéze, časy objevování a dobývání Nového Světa. Nablýskaná elegance amerických korábů silnic ze třicátých a padesátých let, kterých tu potkáte víc než kdekoli jinde na světě. Všudypřítomné mojito, které na Kubě sice teče proudem, ale které sami Kubánci pijí jen vyjímečně (pravý Kubánec pije čistý rum). Hrdí a skromní Kubánci, které nikdy nepotkáte špinavé, neoholené a neupravené.  A taky otázka, které se na Kubě v žádném případě nemůžete vyhnout, a na kterou asi nikdy nedostaneme jednoznačnou odpověď: byl Ernesto Che Guevarra násilnický levicový fanatik nebo zasněný vizionář hledající lepší a spravedlivější svět? Když se řekne Kuba, vybaví se mi krásná země s  drsnou historií. Země, kam se rád jezdím potápět a které se už řadu let snažím porozumět.


kliknutím zobrazíte mapu v plné velikosti

Na Kubě je řada atraktivních míst pro potápění:

(2) Cayo Largo
Malý a úzký ostrov cca 140 km východně od Isla de Juventud a 200 km jihovýchodně od Havany, s vlastním letištěm. Patří do souostroví Canarreos a je dlouhý necelých 20 km. Lokalita byla kdysi potápěčským rájem s několika luxusními resorty. Ostrov ale značně poničil hurikán Michelle a od té doby chátral a ztrácel glanc. V současných dnech díky zahraničním investorům opět nabírá dech a plánuje se zde vytvoření mořské rezervace - národního parku.

(3) Maria la Gorda
Zátoka v nejzápadnějším výběžku Kuby. Podle legendy zde měli základnu piráti. Starala se o ně jejich společná milenka Maria, která byla trochu při těle (la Gorda = tlustá). Když umřela, pochovali ji piráti právě zde. Pěkné, doposud téměř neponičené potápěčské terény, korálové porosty, velké gorgonie a houby, rejnoci, barakudy, kranasi, vzácněji i manty a velrybí žraloci. 

(4) Zátoka Sviní (s kamarády říkáme prasátek)
Pěkné hluboké stěny většinou s výbornou viditelností. Zajímavostí je možnost potápění v jeskyních se smíšenou vodou (prvních pár metrů sladká, níže brakická a dole slaná mořská). V devadesátých letech je zde prozkoumávali čeští speleopotápěči (z Moravy), některé z nich i objevili. Nejznámější jsou Casimba del Brinco, Casimba 35. Aniversario, Casimba Cuba-Czechoslovakia, Casimba Dagmar, Casimba Ilona... Pozor! Dva místní hotely jsou absolutně šílené a jet sem třeba s manželkou zvyklou třeba na tekoucí teplou vodu a nezvyklou třeba na šváby pochodující po peřině, je tak trošku riskantní. Drsnějším náturám se zde ale většinou líbí.

(5) Playa Santa Lucia
Zátoka poblíž někdejšího koloniálního města Puerto Principe (později přestěhováno a přejmenováno na Camagüey). Kromě krásných pláží se jedná o vyhlášené místo se značným výskytem (okolo stovky) žraloků bělavých, tzv. bullsharků, micinek, jež podle některých pramenů mají na krku více lidských obětí než velký bílý. Tady jsou ale v pohodě a případ napadení turisty doposud není znám.  Kromě bullsharků je zde několik dostupných vraků. 

(6) Isla de la Juventud
Ostrov mládeže, někdy též Ostrov pokladů, Ostrov pirátů, Isla de Piňos, 50 mil jihovýchodně od kubánských břehů. Potápečsky nejzajímavější je jihozápadní výběžek ostrova zvaný Punta Francés (mořský národní park). Barevné populace korálů, hub, gorgónií, stěny, jeskyně, tunely, chňapalové, tarponi, kranasi, želvy, barakudy, rejnoci a když Bůh dopustí a motyka spustí, sem tam i žralok...

(7) Varadero
Jedno z největších a nejznámějších kubánských letovisek, prý i sám Al Capone sem jezdil na dovolenou. Potápěčskými zajímavostmi jsou zde např. vrak sovětské raketové lodi (Barco Patrullero) a letadla AN-24. Nejlevnější způsob jak si zapotápět na Kubě. Je tady taky k dispozici na Kubě ojedinělá barokomora - pomocná tlaková nádoba pro potápěče s příznaky tzv. dekompresní nemoci.

(8) Santiago de Cuba
Patrně největší zdejší potápěčskou zajímavostí je vrak španělské admirálské lodě Cristobal Colón, potopený společně s téměř celou španělskou flotilou v roce 1898 americkým námořnictvem. Leží v hloubce 7-37 m a je považován za jeden z nejhezčích karibských vraků. Nachází se cca 100 km západně od Santiaga, je dostupný i ze břehu a jedinou mrzutostí je, že nikde poblíž není žádné funkční potápěčské centrum.  Zájemcům doporučujeme ubytovat se v půvabném hotelu Sierra Mar (ideální pro rodiny s dětmi) a potápění si domluvit s místním potápěčským bossem Carlosem.

Tip pro dobrodružné povahy: většinu z výše popsaných potápěčských lokalit lze výhodně navštívit v rámci programu FLEXI FLY & DRIVE (FFD) - kombinace půjčení  auta a tzv. otevřeného voucheru, platného pro více než 100 hotelů na Kubě.  Kromě cenové výhodnosti (ubytování a půjčení auta vychází v přepočtu do 50 EURO/osobu a noc) tento program umožňuje cestovat dle své vlastní libosti a poznat Kubu „na vlastní kůži“.
… a TO NEJLEPŠÍ na závěr?:

(1) Jardines de la Reina
Jardines de la Reina (čti chardines de la reina) je 130 km dlouhý řetězec více než 600 korálových a mangrovových ostrovů rozprostírajících se na ploše 2 170 km2 a tvořících nejrozsáhlejší mořskou rezervaci v Karibském moři - Parque Nacional Jardines de la Reina. Souostroví objevil v roce 1492 Kryštof Kolumbus a pojmenoval jej na počest španělské královny (název v překladu znamená Královniny zahrady) - pozor, neplést s Jardines del Rey (Královy zahrady) na atlantickém pobřeží Kuby. Vstup do rezervace je striktně omezen, komerční rybolov (se sítěmi) zakázán zcela a v celé rezervaci povoleno jen jedno potápěčské centrum, které současně slouží i jako základna pro sportovní rybáře (s udicemi) a pro vládní přírodovědné výzkumné týmy.

Potápěči si můžou vybrat mezi ubytováním na plovoucím hotelu Tortuga anebo jedné ze dvou malých safarových lodí Caballones a La Reina (každá pro 8 osob). Celé souostroví je neobydlené a je třeba počítat s tím, že žádné civilizační vymoženosti typu hotelový bazének, diskotéka s karibskými tanečnicemi nebo volejbalové hřiště tu nenajdete. Zato zde najdete Karibik takový, jaký byl ještě před celosvětovým rozmachem potápěčské turistiky. Kromě žraloků a obrovitých kaniců vážících přes 200 kg (zde zvaných jewfish) zde můžete ve volné přírodě potkat kajmany, leguány, mořské orly, pelikány… No a jen tak mimochodem: majitelé zdejší potápěčské základny si „svými“ žraloky jsou tak jistí, že nabízejí naprosto jedinečnou žraločí záruku: pokud byste během své dovolené žádného žraloka neviděli, vrátí Vám všechny peníze. NO SHARK - FREE VACATION!

Více informací o možnostech potápění na Kubě, programu FLEXI FLY & DRIVE, turistických zajímavostech společně s praktickými cestovatelskými radami vám poskytne Cuba Dive s.r.o.

Autor: Miloš Chlápek
- PR článek -

CUBA DIVE s.r.o.
Náchodská 530
541 03  Trutnov 3

774 832 315 - milos.chlapek@divingincuba.cz
774 832 316 - marketa.hola@divingincuba.cz
www.divingincuba.cz

Článek byl zobrazen 14 256 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko