Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Stará Havana má nostalgickou přitažlivost

Většina staré Havany je ve skutečnosti muzeem pod širým nebem. Nabízí nádherné kulturní a historické památky, jejichž prohlídka stojí za to. Její čtyři hlavní náměstí jsou plná šlechtických sídel a paláců, ve kterých dnes našly své místo galerie, muzea a hotely. Návštěvníci starého města budou uchváceni atmosférou dávné minulosti.

Stará Havana tvoří historické jádro dnešní kubánské metropole a může se pochlubit zajímavou směsicí stylů, jako je baroko a neoklasicismus. Staré město se rozkládá na území o rozloze 140 hektarů a žije v ní asi 74 tisíc obyvatel. Rok 1977, kdy byla Havana prohlášena za národní památku, byl počátkem velkolepého projektu obnovy, po kterém už zchátralé město zoufale volalo. V roce 1982 vyhlásilo UNESCO Havanu světovým kulturním dědictvím. To ještě více umocnilo záchranu tohoto jedinečného souboru koloniálních památek na světě.

Náměstí Staré Havany dnes zaplňují velkolepě opravené koloniální paláce a majestátní barokní kostely. Stavby vyzařují atmosféru dávných dob a návštěvníci mohou obdivovat nádherné domy se zajímavými portály a pestrými fasádami. Budovy hýří pastelovými barvami připomínající barvy tropického ovoce pod azurově modrou oblohou.

V samotné staré Havaně je toho spoustu ke zhlédnutí. Ať už se vydáte po kulturních památkách nebo navštívíte tabákovou fabriku či muzeum rumu. Pěší zóna Calle Obispo vede z Plaza de Armas až do centrálního parku a je tak nejdůležitější dopravní tepnou Staré Havany. Zde můžete nakouknout jak do lékáren, které zůstaly Calle Obispo nezměněny od 19. století, tak i do některých nejstarších domů v Havaně. V hlavní turistické čtvrti je opravováno stále více budov, hlavně díky fondům Národního historického úřadu. Po opravách se z nich stávají hotely, muzea, galerie, nebo znovu ty nádherné staré obchůdky, jakými kdysi bývaly.

Například v nejstarším havanském domě z roku 1598 na Calle Obispo 119 dnes sídlí knihkupectví. Vedle se nachází muzeum, v němž uvidíte předměty z dílen zlatníků a stříbrotepců. Za pozornost stojí maurský dům oslavující arabskou kulturu na Kubě, kde si návštěvníci mohou prohlédnout koberce, vyřezávaná sedla a další orientální exponáty. Za krátkou zastávku stojí Hostal Valencia, což je penzión ve španělském stylu s hezkou restaurací.

Nevynechejte prohlídku Museo Palacio de Gobierno s neoklasickou vstupní halou. Budova byla dokončena v roce 1895. V době nezávislosti zde sídlila sněmovna reprezentantů. Dnes jsou zde vystaveny exponáty spojené s historií země, od uniforem a starých dokumentů až po dobový nábytek. Navštivte také Museo del Chocolate, kde rovnou můžete ochutnat a koupit čokoládu, která se zde vyrábí. Zastavte se také u domu Casa Simón Bolívar, který je věnován venezuelské kultuře. Na malém náměstí naproti stojí socha Simóna Bolívara (1783 – 1830), což byl velký jihoamerický bojovník za svobodu. Projděte se po řemeslnickém trhu, který se rozkládá na malém náměstí, kde se křižují ulice Tacón a Empedrado. Po cestě ještě můžete navštívit Museo de Arqueología, ve kterém jsou vystaveny exponáty z období před příchodem Kryštofa Kolumba a nástěnné obrazy z 18. století.

Po celém městě však stále najdete rozpadající se tří až čtyřpodlažní domy, které stojí jen zázrakem Skoro polovina domů je stále ve špatném stavu a každým rokem se zhroutí kolem 300 budov. Na procházku po staré Havaně se vypravte mezi 8 a 12 hodinou a vyhnete se tak odpolednímu horku. Ty nejzajímavější památky se rozkládají okolo hlavních náměstí staré Havany.

Plaza Vieja

Nejlépe je začít po svých třeba přímo k Plaza Vieja – jinak starému náměstí. Je to turisticky hojně navštěvované vskutku impozantní náměstí. Určitě zde stojí za zhlédnutí řada starobylých budov tvořících specifickou atmosféru náměstí. Původně bylo náměstí místem, kde se konal trh s otroky.

Náměstí Plaza Vieja se dnes může pyšnit nově opravenými domy. Nebylo tomu tak vždy. Někdy v 30. letech 20. století zde byly postaveny garáže, a tak se v následujících letech náměstí dostalo do značně zuboženého stavu. Náprava nastala celkovou rekonstrukcí, která vyloupla do krásy kolem náměstí krásné koloniální domy s širokými lodžiemi.


Foto: Plaza Vieja     Autor: Naila Jinnah

Například dům Casa de los Condes de Jaruco z roku 1832 na jižní straně náměstí se pyšní tepanými balkóny a barevnými okny. Dnes tu sídlí umělecká galerie a o kousek dále stojí Museo de Naipes s rozsáhlou sbírkou karet. V jihozápadním rohu náměstí stojí dům s nádhernou pivnicí, kde si návštěvníci mohou prohlédnout měděné destilační přístroje. Na východní straně náměstí stojí dům z roku 1752, který dnes nabízí výstavu fotografií. V severozápadním roku stojí neoklasický dům s krásnou barokní dřevěnou výzdobou, v jehož prvním patře se nachází galerie současného umění. Pokud si chcete prohlédnout město v celé nádheře, zkuste navštívit v severovýchodním rohu náměstí Edificio Gomez Villa, kde je umístěno jednoduché zařízení (Cámara Oscura), které promítá panoramatický pohled na celé město.

Plaza de Armas

Přímo v samotném centru Havany se nachází náměstí Plaza de Armas (Náměstí zbraní), které vzniklo v roce 1519 jako místo pro slavnostní přehlídky. Uprostřed nejstaršího náměstí Havany, kde dlouhá léta sídlila místní vláda, je malý park, kde stojí socha revolučního vůdce Carlose Manuela de Céspedes z 19. století.

Náměstí se může pochlubit významnými stavbami z korálového vápence z 18. století. Například v budově Palacio de los Capitanes Generales najdou návštěvníci městské muzeum se spoustou zajímavých exponátů, které dokumentují historii Havany i Kuby. V minulosti v této tříposchoďové pozoruhodné stavby s lodžií a nádvořím vládli španělští guvernéři. Uvnitř budovy se nachází Zrcadlový sál, kde 1. ledna 1899 předali Španělé vládu nad ostrovem Spojeným státům.

Další zajímavou stavbou je Palác poručíka z roku 1772, kde je dnes umístěn Kubánský institut knihy. Původně byla budova stavěna v kubánském barokním stylu s maurskými prvky pro účely poštovního úřadu. Později zde sídlil viceguvernér i senát. Na náměstí stojí také malý řecko-římský chrám, který označuje místo, kde se v roce 1519 sloužila pod posvátným stromem ceiba první mše. Dále na jih stojí palác, v němž dnes sídlí hotel Santa Isabel. Jeho starožitné vybavení z roku 1867 připomíná čas, kdy se z paláce stal první hotel v Havaně.

Severovýchod náměstí otevírá pohled na druhou nejstarší pevnost Severní i Jižní Ameriky – Castillo de la Real Fuerza, která byla dostavěna v roce 1577. Dnes je sídlem muzea keramiky, jehož expozice nabízí umělecké keramické exponáty z druhé poloviny minulého století. Na vrcholu strážní věže se tyčí kopie korouhvičky k poctě jediné ženy Inézy de Bobadilly, která vládla na Kubě jako guvernérka. Na jižní straně náměstí stojí Museo Nacional de Historia Natural, kde si návštěvníci mohou prohlédnout kubánskou faunu a flóru. Za návštěvu stojí také budova Taberna del Galeón, kde každý návštěvník dostane na uvítanou mojito.

Plaza de la Catedral

Centrum metropole tvoří Plaza de la Catedral s katedrálou San Cristóbal. Je to jedno z nejkrásnějších náměstí staré Havany, kde návštěvníci najdou řadu honosných, zrekonstruovaných paláců. Na tomto území byla původně bažina, která byla v 17. století vysušena. Vzniklo zde náměstí, kde později vyrostla velkolepá šlechtická sídla. Na historickém náměstí se nachází nejvýznamnější památka Havany – nádherná barokní havanská katedrála, v níž byly až do poloviny 18. století uloženy ostatky Kryštofa Kolumba.


Foto: Plaza de la Catedral     Autor: Tom Green

Slavná katedrála, která byla postavena v letech 1748 – 1777, byla na památku Kryštofa Kolumba zasvěcena sv. Kryštofovi. V tomto barokním chrámu, který místní nazývají Catedral de la Habana, byla kdysi uložena schránka s ostatky slavného mořeplavce, ale v roce 1899 byla vrácena Španělsku. Tuto katedrálu po bocích zdobí dvě od sebe rozdílné věže se zvony, které jsou údajně ulity ze směsi, do níž bylo přidáno něco zlata a stříbra. Hlavní oltář je vyroben z kararského mramoru a byl zhotoven v Římě v roce 1820.

Příkladem elegantní dobové architektury na jižní straně náměstí je palác z roku 1720. Dnes tu sídlí Museo de Arte Colonial s celou řadou starožitných exponátů. Na východní straně náměstí si návštěvníci mohou prohlédnout dva zajímavé domy z roku 1740. Jeden z nich – Casa del Conde de Casa Lombillo byl sídlem první havanské pošty, která dodnes funguje. Své dopisy můžete vhodit do úst groteskního obličeje na zdi budovy.

Na severozápadní straně náměstí stojí zajímavý dům, který oslavuje kubánského malíře Wilfreda Lama (1902 – 1982) a každým druhým rokem jsou zde vystavována díla současných malířů v rámci havanského bienále – La Bienal de La Habana. Jen o kousek dál se návštěvníci mohou občerstvit v malé krčmě La Bodeguita del Medio, kde dříve občas zavítal Ernest Hemingway. Slavnou minulost tu připomínají trubadúři, kteří hostům baru pějí své serenády. Další restaurace s barem stojí na západní straně náměstí v starobylém domě Casa de los Marquesse de Aguas Claras postavený v letech 1751 – 1775.

Plaza de San Francisco

Pokud máte zájem provést prohlídku havanských náměstí vskutku důsledně, pak se nezapomeňte zastavit u Plaza de San Francisco. Náměstí San Francisco je z hlediska historie druhým nejvýznamnějším ve městě. Návštěvníci tu najdou františkánský klášter z roku 1591. Stojí zde i budova ministerstva obchodu a celnice havanského přístavu. Celnice z roku 1914 byla v nedávné době částečně přestavěna na moderní Terminal Sierra Maestra, kde kotví výletní lodě.


Foto: Plaza de San Francisco    Autor: Tom Green

Uprostřed náměstí se nachází kašna s fontánou (Fontána lvů), kterou postavil v roce 1836 Ital Giuseppe Gaggini. Tentýž autor je i tvůrcem kašny před Kapitolem. Fontána krásně kontrastuje s barokním kostelem a klášterem tyčícím se v pozadí. V dávných dobách zde každý pátek v době postní začínala křížová cesta, která končila na náměstí Plaza del Cristo.

Původní kostel františkánů San Francisco de Asis pochází z let 1580 – 1591, ale koncem 18. století byl přestavěn. Jeho zvonice se tyčí do výšky 36 metrů. Návštěvníkům je zpřístupněna část krypty, kde byli pohřbívání lidé podle svého postavení. Blízko oltáře šlechtici a u dveří měli místo černí otroci. Dnes se v kostele konají koncerty klasické hudby. Z kostela lze projít do křížové chodby kláštera, který byl založen v roce 1739. Dnes tu sídlí muzeum, v němž jsou vystaveny náboženské exponáty.

Přímo naproti kostela Iglesia y Convento de San Francisco de Asis stojí jedny z nejkrásnějších domů staré Havany. Třeba Galería Carmen Montilla Tinoco se zajímavou fasádou. Uvnitř jsou vystaveny díla venezuelské malířky Carmen Montilly Tinocové i dalších umělců.

Severní straně náměstí dominuje pětipodlažní budova burzy s kopulí, na jejímž vrcholu stojí bronzová socha Merkura. Dům byl postaven v roce 1909 v neoklasickém stylu. Stavba prošla kompletní rekonstrukcí a dnes slouží jako obchodní centrum. Za ní se nachází zahrada Jardín Diana de Gales k uctění památky princezny Diany.

-ar-

Předchozí články z Kuby:
Matanzas – město žhavého tance a hudby
Santa Clara – Che Guevarovo město
Havana je městem mnoha tváří

Článek byl zobrazen 10 050 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko