Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Matanzas – město žhavého tance a hudby

Přístavní město Matanzas leží asi 105 km východně od Havany. Průmyslový přístav je plný nákladních lodí, kde převažují tankery s ropou. Když se dostanete na vyvýšenou městkou část, možná uvidíte prstenec čoudících komínů, který město svírá. Přesto se jedná o významné turistické centrum tradiční hudby, ovlivněné africkými rytmy.

Město se rozkládá na nádherném místě v největším kubánském zálivu obklopeném krásnými kopci. V zálivu však dnes kotví nákladní lodě a kolem dokola stojí továrny, naftové rafinerie a jeřáby k nakládání cukru.

Provinční město Matanzas bylo založeno v roce 1693 mezi ústími řek Yumurí a San Juan. Jméno dostalo podle masakru (matanza) v roce 1510, kdy Indiáni v otřesné bitvě pobili většinu Španělů. Matanzas se pak stal hlavním přístavem pro překládku otroků a bohaté úrody z okolních údolí. Byla tu založena významná kávová společnost a město utěšeně vzkvétalo zejména v 19. století díky výrobě cukru. Stavěly se velkolepé budovy a město se stalo vyhledávaným centrem tance a zábavy. Díky tomu mu byla přiřčena přezdívka – královna rumby.

Město je často nazýváno také „kubánskými Aténami“, neboť se pyšní významnými neoklasickými stavbami. Množství historických koloniálních budov se nachází zejména okolo náměstí Plaza de la Vigia. Starobylé centrum nabízí k procházkám úzké uličky s miniaturními chodníky a nábřeží. Za prohlídku rozhodně stojí divadlo Sauto, muzeum Palacio de Junco a farmaceutické muzeum Botica Francesca.

Dominanta historického jádra města - Teatro Sauto bylo postaveno v roce 1863 v neoklasickém stylu. Divadlo je právem považováno za jedno z nejkrásnějších na světě. Pyšní se nádherným interiérem se třemi balkony, sochami představujícími postavy klasické mytologie a bronzovými sloupy. Museo Provincial Palacio de Junco určitě navštíví milovníci historie. Sídlí v neoklasické budově s podloubím, kterou nechal vystavět jakýsi bohatý plantážník.

Farmaceutické muzeum se nachází v původní budově lékárny z roku 1882. Dřevěné police v lékárně jsou plné prastarých léků a léčivých bylin v porcelánových nádobách a křišťálových lahvích. Na severní straně náměstí Plaza de la Libertad s bronzovou sochou José Martího stojí knihovna a Casa de la Cultura, kde dříve sídlil Lyceum Club a Casino Club. Částečně opravená katedrála Catedral San Carlos z roku 1878 se pyšní nádherným stropem pokrytým freskami.

Zajímavostí je Hasičská stanice, kde dnes sídlí Museo de los Bomberos, v němž jsou vystaveny starodávné požární stříkačky. Naproti muzea stojí jedno z nejvýznamnějších kubánských nakladatelství Ediciones Vigía, kde se dodnes vydávají krásné ručně tištěné publikace.

Hlavní město provincie Matanzas získalo též název „Kubánské Benátky“, protože přes řeky Yumurí a San Juan vede nespočet mostů. Dalšími památkami jsou 110 metrů vysoký most Bacunayagua s vyhlídkou na údolí Yumurí, klášter Ermita de Montserrat inspirovaný katalánským jmenovcem a Castillo San Severino (1734), jedna z nejvýznamnějších španělských pevností v Americe.

Castillo de San Severino se tyčí nad přístavem na východním konci městské čtvrti Reparto Versalles. Tento hrad, jehož stavba byla dokončena v roce 1735, sloužil během válek za nezávislost jako vězení. V hradním příkopu bylo popraveno 61 nacionalistů. V částečně opraveném hradě dnes sídlí Museo de la Ruta del Esclavo, které svými sbírkami připomíná předkolumbovskou a koloniální historii ostrova i obchodování s otroky. Některé síně jsou věnovány různým druhům afro-kubánského náboženství.

V městské čtvrti Reparto Versalles, která leží severně od řeky Río Yumurí, se na začátku 19. století usadili francouzští uprchlíci z Haiti. Do této čtvrti se návštěvníci dostanou přes kamenný most Puente Concordia, který je vyzdoben sloupy z roku 1878. Za návštěvu zde stojí i kostel Iglesia de San Pedro Apostol. Zajímavý je i místní trh a nedaleký jeskynní komplex Cuevas de Bellamar se zkamenělinami a nástěnnými malbami. Dobrý výhled na město se nabízí po výstupu k polorozbořenému klášteru Ermita de Monserrate.

Nedalekými přírodními zajímavostmi jsou mořský park Cayo Piedras del Norte, což je úžasný ráj pro potápění a šnorchlování, a přírodní park Varahicacos, k němuž patří lesy, pobřeží, jezero Mangón a archeologicky významná jeskyně Ambrosio. Východně odtud je poloostrov Hicacos s letoviskem Varadero a jižně od města poloostrov Zapata - ráj pro milovníky přírody.

-ar-

Předchozí články z Kuby:
Santa Clara – Che Guevarovo město

Havana je městem mnoha tváří

Článek byl zobrazen 4 598 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko